Invloeden tussen verschillende ecosysteemdiensten

Startpagina >>> Invloeden

Invloeden tussen verschillende ecosysteemdiensten

Bij ruimtelijke inrichtingsprojecten verwijst men vaak naar het begrip “multifunctionaliteit”. Maar wat betekent dit in termen van onderling afhankelijke ecosysteemdiensten? Welke relaties bestaan er tussen twee diensten? Gaan bepaalde ecosysteemdiensten goed samen en hoe kan men zo’n “win-wins” realiseren en versterken? Welke diensten werken elkaar tegen en hoe kan men zo’n potentiële conflicten verzachten? Met de Impact-verkenner kan je dit onderzoeken.

De IMPACT-verkenner geeft een overzicht van de mogelijke relaties tussen twee ecosysteemdiensten. Uitspraken over de effecten van bodemgebruik en -beheer op de levering van ecosysteemdiensten werden ingegeven in een relationele database. De verschillende relaties worden eerst zeer bondig samengevat in één zin en er wordt een eerste indicatie gegeven van het algemene karakter van die relatie:

De invloed op deze ecosysteemdienst is positief.

De invloed op deze ecosysteemdienst is neutraal.

De invloed op deze ecosysteemdienst is negatief.

De invloed op deze ecosysteemdienst is onbekend, bv. omdat ze zeer sterk afhangt van specifieke lokale factoren (bv. erosiegevoeligheid).

Soms zijn relaties tussen ecosysteemdiensten ook (gedeeltelijk) contextafhankelijk, daarom kan men meestal nog extra achtergrondinformatie bekomen over de vermelde relaties. Daarvoor wordt voornamelijk gesteund op de samengebrachte kennis uit de 16 deelrapporten van het natuurrapport 2014 (zie www.nara.be). Vanuit dit startscherm kan men elk van de 16 ecosysteemdiensten uit het NARA-rapport selecteren (zie onderstaande afbeelding). Vervolgens kan men van daaruit alle relaties van die ecosysteemdienst met de andere diensten verkennen.

 

Een voorbeeld van een infoscherm – voor de invloed van voedselproductie op productie van energie uit biomassa – is opgenomen in afbeelding 2.

Afbeelding 2: Voorbeeldscherm van de invloed van voedselproductie op de productie van biomassa-energie.

 

Foto’s in de hoofding: www.pixabay.com
Laatste update van deze pagina: 11/02/2017

 

Meest recente berichten