De Impact-Verkenner in de praktijk…
De Impact-Verkenner kan op verschillende manieren gebruikt worden bij de analyse van een projectgebied. Er zijn daarbij vaak meerdere interessante concrete aanknopingspunten mogelijk:
- De hoofddoelstellingen van het gebied als startpunt:
Voorbeeld: Er wordt een gebied geselecteerd voor de inrichting van een gecontroleerd overstromingsgebied (waterberging in de vallei), met aandacht voor verbetering van de waterkwaliteit (bv. “goede toestand 2027”). Als randvoorwaarde wordt gesteld dat landbouwgebied maximaal gevrijwaard zou moeten worden. Met de Impact-Verkenner wenst men o.a. na te gaan welke invloed deze beslissing zoal kan hebben op de momenteel geleverde ecosysteemdiensten, welke synergieën gerealiseerd zouden kunnen worden en/of welke conflicten mogelijk kunnen optreden (en hoe deze opgelost of beperkt kunnen worden)… (Meer info) - De resultaten van de Ecoplan-QuickScan als startpunt:
Voorbeeld: In een verkennende fase werd met behulp van de QuickScan een overzichtstabel gemaakt met de geleverde ecosysteemdiensten. Deze werden vergeleken met enkele referentie-gebieden (bv. gemiddelde waardes voor de gemeente, de provincie, enz…) om het specifieke karakter van het gebied in beeld te brengen. Met de Impact-Verkenner wil men nagaan welke synergieën er versterkt zouden kunnen worden, waarbij men vertrekt van die diensten die sterk vertegenwoordigd zijn in het projectgebied (bv. bestuiving in een fruitteeltstreek). (Meer info) - De resultaten van een sociale waardering van de ecosysteemdiensten als startpunt:
Voorbeeld: Tijdens interviews of een workshop hebben verschillende betrokkenen in een projectgebied hun waardering uitgesproken over de relatieve belangrijkheid en/of de wenselijkheid (of onwenselijkheid) van bepaalde ecosysteemdiensten. Opnieuw kan men met de Impact-Verkenner op zoek naar mogelijke synergieën of conflicten. Indien er bij de betrokkenen bv. een grote vraag bestaat naar extra mogelijkheden voor toerisme en/of recreatie, dan kan nagekeken worden welke impact dit zou hebben op het aanbod van alle geleverde diensten in het gebied. (Meer info) - Enkele concrete acties die men zou willen uitvoeren in een projectgebied als startpunt:
Voorbeeld: In een voorlopig ontwerp-actieplan voor waterlopen-project heeft men voorgesteld om de oppervlaktes aan moeraszones langsheen de de oevers van beken en vijvers uit te breiden met het oog op een verbetering van de waterkwaliteit. Men zou graag ook weten welke andere positieve invloeden deze maatregel zou hebben (in termen van ecosysteemdiensten). De maatregelen-tabel in de Impact-Verkenner geeft alvast een algemeen overzicht van de mogelijke invloeden, waarbij men natuurlijk wel steeds moet nagaan welke informatie ook echt relevant is voor dit specifieke projectgebied. Op basis van deze informatie kan men bv. de verschillende betrokkenen in een gebied sensibiliseren (via aangepaste communicatie over de voordelen van deze maatregel). (Meer info) - De actieve zoektocht naar “win-wins” (synergieën) in een gebied als startpunt:
Voorbeeld: In een projectgebied wenst met de verschillende betrokkenen uit verschillende sectoren meer te laten samenwerken aan gedeelde doelstellingen i.p.v. te hard te focussen op mogelijke tegenstellingen. Met behulp van de Impact-Verkenner wil men mogelijke synergieën opsporen, om verschillende partners zo te laten inzien dat er ook veel oplossingen van gemeenschappelijk belang zijn. Onder het motto “Er is vaak meer dat ons verbindt dan dat ons scheidt…” wenst men actief samenwerking tussen partners te stimuleren. (Meer info) - De algemene doelstellingen van overheden die een project coördineren:
Voorbeeld “omgevingskwaliteit”:“De VLM investeert in de verbetering van de omgevingskwaliteit in Vlaanderen. Omgevingskwaliteit is de waardering die mensen op een bepaald moment aan een gebied toekennen en die ervoor zorgt dat mensen om een gebied geven. Omgevingskwaliteit wordt bepaald door een geheel van objectieve en subjectieve factoren met een dynamisch en relationeel karakter. Bij het verbeteren van de omgevingskwaliteit integreren we steeds de ecologische, economische en maatschappelijke belangen van een gebied. Zo creëren we gebieden waar we gehecht aan kunnen zijn, gebieden met een eigen identiteit en die de moeite zijn om voor te gaan, nu en in de toekomst.”Met behulp van de Impact-Verkenner kunnen specifieke aspecten of criteria van deze “omgevingskwaliteit” verkend worden. (Meer info)
Foto’s in de hoofding: www.pixabay.comLaatste update van deze pagina: 11/02/2017