Ecosystemen

Startpagina >>> Ecosysteemdiensten >>> Korte beschrijving van de ecosystemen (NARA)

Indeling en omschrijving van ecosysteem-types

Onderstaande indeling is gebaseerd op Maes et al., 2013.


Terrestrische ecosystemen:

Urbaan gebied: Gebieden die gedomineerd worden door menselijke bewoning en andere gebouwde infrastructuur. Naast woongebieden omvat deze klasse ook industriële, commerciële en transportterreinen, mijnen, afval- en bouwterreinen. Urbaan gebied omvat iets meer dan 30% van Vlaanderen (incl. het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Die oppervlakte is evenwel niet volledig bebouwd. Iets meer dan één derde van het urbaan gebied bestaat uit hoog en laag groen zoals zones met tuinen, plantsoenen, bomenrijen en parkjes.

Akker- en tuinbouwgebieden: Gronden die hoofdzakelijk worden beheerd met het oog op voedselproductie of sierteelt. Akkerbouw omvat voornamelijk maïs, tijdelijk ingezaaid grasland, graan, suikerbiet en aardappelen; tuinbouw omvat groenten-, fruit- en sierteelt, inclusief de glastuinbouw. Akker- en tuinbouw dekt ruim 37% van de landoppervlakte en is daarmee het meest voorkomende ecosysteem-type in Vlaanderen.

Grasland: Gebieden waar de vegetatie vooral uit grassen bestaat met daarnaast ook kruiden, mossen en korstmossen. Hiertoe horen zowel de half-natuurlijke, extensief beheerde graslanden als de permanente cultuurgraslanden die vooral door landbouwers worden beheerd. Ook hoogstamboomgaarden, ruigtes en pioniers vegetaties worden bij deze groep ingedeeld. Graslanden bedekken bijna 17% van Vlaanderen. Ruim driekwart hiervan is permanent cultuurgrasland dat wordt gebruik door professionele landbouwers of door hobbyboeren (bv. als paardenweide).

Bos en houtige vegetaties: Gebieden met vooral houtige vegetaties van verschillende leeftijd. Dit omvat naast bos ook aanplanten (bv. populier), bomenrijen, houtkanten en struwelen, parken en kasteelparken. In sommige analyses worden aanplanten en parken binnen urbaan gebied bij urbaan gebied gerekend. Dit ecosysteemtype bedekt tussen de 11 en 12% van Vlaanderen. Daarin zijn de ongeveer 50.000 ha “hoog groen” binnen urbaan gebied niet meegerekend.

Heide en inlandse duinen: Gebieden waarvan de vegetatie vooral bestaat uit struiken en dwergstruiken. Dit omvat zowel droge als natte heide. Wat ooit een uitgestrekt extensief agro-ecosysteem in West- en Noord-Europa vormde, vertegenwoordigt in Vlaanderen met ongeveer 8.100 ha nog iets meer dan een halve procent van de landoppervlakte.

Moerassen: Gebieden met hoofdzakelijk watergebonden planten- en dierengemeenschappen die waterregulatie en veen-vorming ondersteunen. Daaronder vallen naast voedselrijke en voedselarme moerassen ook rietlanden en grote zeggenvegetaties. Met nog geen 2.000 ha vertegenwoordigt dit ecosysteem iets meer dan een tiende procent van Vlaanderen. Hierin zijn moeras bossen niet meegerekend.

Kustduinen en stranden: Onbegroeide of schaars begroeide terreinen zoals duinen, stranden en uitgestrekte zandvlaktes. De qua oppervlakte relatief beperkte binnenlandse duinen worden omwille van hun landschappelijke en ecologische samenhang met heide beschouwd als onderdeel van “heide en binnenlandse duinen”. Kustduin en strand omvatten eveneens minder dan 2.000 ha.


Zoetwater-ecosystemen:

Water: Rivieren zonder getijdeninvloed en permanente inlandse zoetwater- oppervlaktewateren zoals natuurlijke plassen, veedrinkpoelen of door de mens aangelegde vijvers. Zij omvatten ongeveer 2,1% van Vlaanderen.


Mariene ecosystemen:

Estuarium, slikken en schorren: Gebieden op de overgang tussen land en zee die onder invloed staan van getijden. Dit omvat estuaria met slikken- en schorren-vegetaties, kreken, zandbanken en rivieren onder getijdeninvloed. Deze dynamische ecosystemen omvatten met iets meer dan 5.500 ha bijna een halve procent van Vlaanderen.

Andere mariene ecosystemen: De ondiepe en diepe zee. Deze twee systemen vallen in België onder de bevoegdheid van de federale overheid. De oceaan (dieper dan 200 m) maakt geen deel uit van de Belgische territoriale wateren.

 

Foto’s in de hoofding: www.pixabay.com
Laatste update van deze pagina: 11/02/2017

Meest recente berichten