Ecosysteemdiensten in Vlaanderen

Startpagina >>> Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten in Vlaanderen

Onze ecosystemen zijn dynamische complexen van de wisselwerkingen tussen gemeenschappen van dieren, planten en micro-organismen en hun niet-levende, abiotische omgeving waarmee ze een functioneel geheel vormen. Ook mensen maken  integraal deel uit van deze ecosystemen. Het begrip ecosysteem beperkt zich niet tot de (half-)natuurlijke landschappen zoals bos en heide die we typisch in beschermde natuurgebieden terugvinden. Ook meer intensief gebruikte delen van het landschap zoals landbouwgebieden, ingedijkte en gekanaliseerde rivieren en de bebouwde gebieden waarin we wonen, werken en ons verplaatsen, zijn voorbeelden van ecosystemen.

Hoe langer hoe meer wordt duidelijk dat we als maatschappij sterk afhankelijk zijn van goed functionerende ecosystemen. Iedereen (h)erkent bv. wel het belang van natuurlijke ecosystemen als bron van voedsel, drinkbaar water of hout en als ruimte voor ontspanning. Maar daarnaast ondersteunen ecosystemen echter ook nog een groot aantal andere processen die essentieel zijn voor ons welzijn en onze welvaart, maar die vaak minder zichtbaar zijn (denk bv. maar aan luchtzuivering, aan de bestuiving van gewassen, klimaatregulatie en het behoud van vruchtbare bodems voor de landbouw). De maatschappij ontvangt op die manier heel wat voordelen van de natuur. Deze voordelen worden ecosysteemdiensten genoemd. Het gaat onder meer om voedselproductie, klimaatregulatie, bestuiving door insecten, bescherming tegen overstromingen, luchtzuivering of groene ruimte voor recreatie, enz… Andere begrippen die frequent gebruikt worden zijn de baten van de natuur (of de baten van het landschap), of ook wel kortweg: natuurvoordelen.

In het kader van het Natuurrapport-2014 werden 16 ecosysteemdiensten in Vlaanderen in kaart gebracht en ook werden de mechanismen beschreven die de vraag naar diensten en de levering ervan beïnvloeden. Door op de icoontjes in de onderstaande figuur te klikken kom je meer te weten over de verschillende diensten.

 

Voor elk van deze 16 diensten zijn er ook uitgebreide technische rapporten beschikbaar.
Zie ook NARA-T-2014.

Foto’s in de hoofding: www.pixabay.com
Laatste update van deze pagina: 11/02/2017

Meest recente berichten