Startpagina
Over het Ecoplan-project (Vlaanderen)
Het ECOPLAN-project had als doelstelling om ruimtelijk expliciete informatie en instrumenten te ontwikkelen voor de beoordeling van ecosysteemdiensten. Deze producten kunnen door verschillende betrokkenen (o.a. administraties op gewestelijk, provinciaal of lokaal niveau,diverse middenveldorganisaties, studiebureaus en consultants…) ingezet worden bij de projectontwikkeling, bij kosten-baten analyses, milieueffecten rapportering, enz…
Het ECOPLAN-project werd gefinancierd door het programma Strategisch Basis Onderzoek (SBO) van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Het project had een looptijd van 4 jaar (2013-2016).
Projectmedewerkers: Jan Staes (coördinator), Dirk Vrebos, Cedric Marsboom, Katrien Van der Biest, Annelies Boerema, Steven Broekx, Inge Liekens, Leo de Nocker, Ruben Van De Kerchove, Stephanie Delalieux, Elina Bennetsen, Dries Landuyt, Wim Verheyden, Rolinde De Meyer, Dieter Mortelmans, Hans Keune, Sander Jacobs, Diederik Tirry, Paul Jacxsens, Sam Ottoy, Karen Gabriels, Anuja Dangol.
Promotoren: Patrick Meire (UAntwerpen), Peter Goethals (UGent), Jos van Orshoven & Martin Hermy (KULeuven), Francis Turkelboom (INBO), Steven Broekx & Els Knaeps (VITO).
Meer informatie: www.ecosysteemdiensten.be
Over het OpenNESS-project (EU)
Ondanks het toegenomen inzicht in het verband tussen de toestand van ecosystemen, het leveren van ecosysteemdiensten en menselijk welzijn, zijn de concepten “ecosysteemdiensten” (ESD) en “natuurlijk kapitaal” nog steeds moeilijk toe te passen in de verschillende beleidsvelden. Het OpenNESS-project is een Europees onderzoeksproject dat beide concepten vertaalt in operationele kaders. Daarbij zullen beproefde, praktische en op maat gemaakte oplossingen aangeboden worden voor integratie van deze concepten in beheer- en besluitvorming voor land, water en stad. Het project onderzoekt ook hoe de concepten zich verhouden tot sectorale en intersectorale beleidsinitiatieven van de EU en hoe ze deze kunnen onderbouwen. Tot slot onderwerpt dit project de mogelijkheden en beperkingen van deze concepten aan kritisch onderzoek.
De kern van OpenNESS bestaat uit een breed spectrum van studiegebieden op meerdere schaalniveaus, waar de ideeën en theorieën worden getoetst op basis van waarnemingen en analyses. Hiervoor wordt samengewerkt met publieke en private beleidsmakers en belanghebbenden om een beter inzicht te verkrijgen in de kansen en knelpunten binnen de verschillende cases.
OpenNESS omvat 35 partners, waaronder 10 kleine tot middelgrote bedrijven, uit 14 Europese en vier niet-Europese landen.
Meer informatie: www.openness-project.eu/nederlands
Foto’s in de hoofding: www.pixabay.com
Laatste update van deze pagina: 11/02/2017