Korte handleiding

Korte handleiding…

Scherm 1a en 1b: “Ecosysteemdiensten in Vlaanderen” (intro en definities)

Op het eerste scherm vindt u een korte introductie tot ecosysteemdiensten in Vlaanderen. Via de afbeelding met de bijhorende icoontjes van de 16 beschreven ecosysteemdiensten in het Natuurrapport (NARA-T-2014) kan u meer informatie opvragen over deze 16 diensten (zie ook scherm 1c).

Op het tweede scherm vindt u een korte overzicht van de definities voor de 16 ecosysteemdiensten uit NARA-T-2014. Op een derde scherm wordt een korte introductie tot het NARA-T-2014 gegeven. Vanuit deze pagina kan men ook doorklikken naar de 16 technische rapporten over de verschillende ecosysteemdiensten. Op die manier is het is mogelijk om nog extra informatie te bekomen.

Schermen 1c: “Meer informatie over deze 16 ecosysteemdiensten”

Als voorbeeld nemen we de uitgebreide beschrijving van de ecosysteemdienst “bestuiving”. Er zijn 5 tabbladen met specifieke informatie:

  • Tabblad “Wat”: Hier wordt opnieuw de korte definitie weergegeven, waarna er vervolgens ook een meer uitgebreide toelichting over deze ecosysteemdienst volgt.
  • Tabblad “Waarom”: In dit tabblad wordt kort het belang van de ecosysteemdienst aangetoond.
  • Tabblad “NARA-vaststellingen”: Elk van de technische NARA-rapporten over een specifieke ecosysteemdienst start met een kort overzicht van de belangrijkste vaststellingen. De meest relevante hiervan worden hier getoond.
  • Tabblad “Foto’s”: Hier worden enkele relevante sfeerbeelden opgenomen (die bijvoorbeeld getoond zouden kunnen worden tijdens een presentatie of een workshop).
  • Tabblad “Kaarten”: Dit tabblad maakt de link met het beschikbare kaartmateriaal uit de Ecoplan- en de NARA-viewer (alsook met de meest relevante kaarten uit andere databanken zoals Geopunt, enz…).
  • Tabblad “Extra’s”: Hier staat een kort overzicht van enkele recente projecten (bv. inzake agrarisch natuurbeheer en agro-biodiversiteit, enz…) van partners zoals LNE, LV, ILVO, VLM, Inagro, INBO, de provincies en andere partners, met links naar de desbetreffende websites/rapporten.

Scherm 2a en 2b: “Invloeden tussen de verschillende ecosysteemdiensten”

Op het tweede scherm vindt u een korte introductie tot de relaties die er (potentieel) kunnen zijn tussen de verschillende ecosysteemdiensten in Vlaanderen.

Via het introductiescherm kan u meer informatie opvragen over alle relaties tussen een ecosysteemdienst op alle andere diensten. Als resultaat krijgt men een bondig overzicht van de mogelijke invloeden die gekend zijn van de ene dienst op de andere. Dit zijn potentiële effecten, want locatie-specifieke factoren kunnen soms bepalen of bepaalde effecten ook daadwerkelijk ontstaan of niet. Vervolgens kan men ook meer toelichting bekomen over die specifieke relatie tussen de 2 geselecteerde ecosysteemdiensten (onder “meer info”).

Bij het bepalen van relevante maatregelen (zie ook scherm 3) kan het soms nodig zijn om extra inzicht te verkrijgen in de lokale context in een projectgebied. Dit is mogelijk met behulp van de verschillende ESD-viewers – met name het Geoloket (Ecoplan) en de Interactieve ESD-kaart (NARA) – waarmee een ruimtelijke inschatting van het aanbod en de vraag naar de verschillende ecosysteemdiensten kan bekomen worden. Ook andere geo-portalen kunnen relevante informatie opleveren. In de uitleg bij de verschillende ecosysteemdiensten en bij de mogelijke maatregelen zal regelmatig verwezen worden naar relevante kaarten (zie onderstaande voorbeelden).

Afbeelding 4: De trade-off tool toont de voorspelde levering van diensten en de standaardafwijking voor twee scenario’s ( rood en blauw).

In veel gebieden is het nastreven van multifunctionaliteit een belangrijke randvoorwaarde. Om een indicatie te verkrijgen van de optimale verhouding tussen de levering van twee of meer diensten, kan men met de trade-off-tool voor een bepaald gebied snel nagaan hoe de verhoudingen tussen deze ecosysteemdiensten onder verschillend landgebruik of beheer zullen wijzigen. Gebruikers kunnen in de trade-off-tool twee scenario’s ingeven en i.f.v. de ingegeven randvoorwaarden (zoals bv. bodemeigenschappen) kan men de impact van alternatieve landgebruiken en beheermaatregelen op diverse ecosysteemdiensten vergelijken. In de uitleg bij de verschillende ecosysteemdiensten zal regelmatig verwezen worden naar deze mogelijkheid. Meer informatie over de Trade-off-tool: (website toevoegen)


Scherm 3: “Maatregelen-tabel”

Met behulp van scherm 3 kan u een maatregelentabel raadplegen. Voor elk van de maatregelen ziet u indicatief welke ecosysteemdiensten (potentieel) beïnvloed zullen worden wanneer deze maatregel zou uitgevoerd worden op het terrein. Op die manier kan u bv. een aangepast actieplan opstellen in functie van de gewenste effecten of concrete doelstellingen (zie ook scherm 4: “In de praktijk”).


Scherm 4: “In de praktijk…”

De Impact-Verkenner kan op verschillende manieren gebruikt worden bij de analyse van een projectgebied. Er zijn daarbij vaak meerdere interessante concrete aanknopingspunten mogelijk:

  • De hoofddoelstellingen van het gebied;
  • De resultaten van de Ecoplan-QuickScan;
  • De resultaten van een sociale waardering van ecosysteemdiensten;
  • Enkele concrete acties die men zou willen uitvoeren in een projectgebied;
  • De actieve zoektocht naar “win-wins” (synergieën) in een gebied;
  • De algemene doelstellingen van overheden die een project coördineren.

Deze verschillende startpunten en de mogelijkheden om daarbij aan de slag te gaan met de Impact-verkenner in de praktijk worden grondiger uitgewerkt in aparte pagina’s.

Foto’s in de hoofding: www.pixabay.com
Laatste update van deze pagina: 11/02/2017

Meest recente berichten